Diyanet-Sen | Türkiye Diyanet ve Vakıf Görevlileri Sendikası
 

HİCRİ 1433. YILIMIZ MÜBAREK OLSUN

   Bir Hicri yeni yıla daha girdik.Mevlam yeni yılımızı hayırlara vesile kılsın.Ömrümüz olduğu müddetçe hangi yıllar geçmedi ki veya hangi yıllar geçmez ki.

   Yılların geçmesi önemli değildir,mühüm olan yılların içerisinde geçen İnsan oğlununömrüdür.Çünkü ömrü veren yüce Mevla bir bu ömürden bizleri sorgu ve suale çekecektir.

   Yani "Ömrünü nerede ve nasıl geçirdiğimizden "sual olunacağız.Hiç şüphesiz yıllar ve aylar İnsan denen değerli varlık için çok önemlidir.Bu önemli aylardan bir tanesi de Şüphesiz Muharrem ayı'dır.Muharrem ayı Peygamber (sav) Efendimiz'in mubarek tarifi ile "Allah'ın" ayı'dır.

    Muharrem ayını önemli kılan özellikleri kısaca şöyle sıralamak mümkündür. Hicri yılbaşı; Muharrem ayı, 12 ay ve 355 gün olan kameri yılın ilk ayıdır. Hicri tarih, Hazreti Muhammed`in Mekke`den Medine`ye göç edişi ile başlar. Hicretin takvim başlangıcı olarak kabul edilmesi, Hazreti Ömer devrinde olmuştur. Onun devrine gelinceye kadar Araplar, düzenli bir tarih belirleme sistemine sahip değillerdi. Fil vakası gibi önemli olayları kıstas olarak benimsemişlerdi. Hz. Ömer devrinde, Hz. Peygamber`in Mekke`den Medine`ye hicret ettiği yıl (Miladi 622), İslami takvimin başlangıç yılı olarak, Muharrem ayı da bu takvimin ilk ayı olarak kabul edildi.

   Aşure günü (On Muharrem); bilindiği üzere Hazreti Peygamber Medine`ye hicret ettiğinde, orada Arap halkla birlikte yaşayan Yahudiler vardı. Hazreti Musa ile İsrail oğullarının, Firavun`un zulmünden Aşure günü kurtulduğunu söyleyen Yahudileri, Hazreti Peygamber yalanlamamış ve hatta bu yönde olumlu bir tavır sergilemiştir. Bunun yanı sıra tüm Sami dinlerde özel bir yere sahip görünen aşure günü, cahiliyye Araplarınca da önemli kabul edilmiştir."

`HAZRETİ PEYGAMBER, ORUÇ TUTMAYI TEŞVİK ETTİ`

   Hazreti Peygamber`in, Aşure günü oruç tutmayı teşvik ettiğini belirten Altuntaş, aşure günü oruç tutulması uygulamasının, Ramazan orucunun farz kılınmasına kadar devam ettiğini, Hazreti Peygamber`in Muharrem ayının 9, 10 ve 11. günlerinde oruç tutmayı ashabına tavsiye ettiğini anlattı

   Muharrem ayı, tarih boyunca insanlık için dönüm noktaları sayılabilecek önemli olayların yer aldığı bir aydır. İslam`dan önceki semavi dinlerce de değerli bir zaman dilimi olarak kabul edilmiştir. Muharrem ayı, İslam kültür tarihinde önemli yeri olan bir zaman dilimini temsil etmektedir. İslam tarihinin en üzücü olaylarından biri olan Kerbela olayı da bu ayda gerçekleşmiştir. Bütün Müslümanları üzen bu tarihi olay, tarihin hakemliğine bırakılmalı, müminler arasında soğukluğun ve kırgınlığın sebebi kılınmamalıdır.

   Bütün Müslümanlara düşen görev, tarihin güzelliklerini, yaşadığımız dönemin şartları içinde yeniden yaşamaya gayret göstermek, yanlış ve üzücü örneklerden ibret alarak, onların tekrar yaşanmaması için ne gerekiyorsa onu yapmaktır."


 
Toplam 461 defa okundu. Ekleyen Eklenme: 2011-11-26

© 2011 DİYANET-SEN // TÜRKİYE DİYANET VE VAKIF GÖREVLİLERİ SENDİKASI
GMK Bulvarı Şehit Danış Tunalıgil Sokak 3/11 Maltepe/ANKARA
TEL: 0 312 230 46 86 - 0 312 231 57 22 FAKS: 0 312 232 13 99